Zdravíme návštěvníky Mighty Sounds a milovníky dobrého jídla! Minulý článek o mexickém Food Trucku od Mexicali Mercado sklidil z vaší strany nečekaný ohlas a spoustu pozitivních reakcí, takže je na čase si představit další novinku letošního Mighty Sounds, kterou je další Food Truck. V téměř osmimetrovém stylovém Mercedesu pro vás budou ti nejpovalanější připravovat typický vietnamský street food, především Bánh mì (vietnamská verze sendviče / bagety). Dostupná bude určitě také ve vegetariánské verzi. Jídlo pro vás připraví bistro Banh-mi-ba sídlící v tuto chvíli na třech pražských adresách. Kromě provozu bister pravidelně vyjíždějí na akce ve svém Food Trucku.

Banh-mi-ba je koncept moderní vietnamské kuchyně. Jde o koncept, kde se snoubí recepty s příběhem a netradičním interiérem vietnamských bister. Podstata banh-mi-ba tkví v používání čerstvých bylinek a zeleniny, kvalitního masa a zásadního nepoužívání glutamátu.

Slovo banh znamená ve vietnamském jazyce chléb či bageta, a právě bagety jsou dědictvím francouzské Indočíny. Díky zakladatelům banh-mi-ba, si můžete pochutnat na pestré škále křupavých baget plněných grilovaným masem či tofu.

Vietnamci jsou velkými milovníky jídla. Vietnamské jídlo je pravou ukázkou lásky k jídlu. V banh-mi-ba si kromě baget, které tvoří největší část nabízeného jídla, pochutnáte i na tolik oblíbené pho, jarních závitcích, které jsou podávané se speciální arašídovou omáčkou, či na bun bo nam bo a bun cha. Všechny nabízené pokrmy banh-mi-ba patří mezi tzv. „vietnamese steet food“. Jde o pouliční jídla, na kterých si můžete pochutnat, pokud budete ve Vietnamu.

A jak komentují důvody a vznik bistra přímo jeho zakladatelé? To se můžete dozvědět z jejich následujícího vyprávění o inspiraci…

„Můj děda procestoval celý Vietnam. Živilo ho ochutnávání jídla. Věděl totiž přesně, jak má co chutnat. A já si o tom hrozně rád nechal vyprávět. Už od malička jsem totiž tušil, že půjdu v jeho šlépějích. Že se jednou budu věnovat cestování a gastronomii.

Ani potom, co jsem se přestěhoval do České republiky, se na mém snu nic nezměnilo. Právě naopak, měl stále reálnější kontury. Navštívil jsem mnoho evropských i vzdálenějších zemí a sbíral inspiraci. K srdci mi přirostl Berlín, jeho atmosféra, otevřenost a hlavně svěží, moderní restaurace a kavárny.

Už od začátku bylo jasné, že se nikdo z nás nezastaví v půli cesty. Cíl byl jasný, dovést bagetu banh-mi k dokonalosti. Tak jsme zkoušeli, ochutnávali, dohadovali se a měnili. Trvalo to měsíc, než jsme byli všichni konečně spokojeni. Výsledek můžete posoudit sami. Najdete ho na našem menu.

Proto jsme se s bratrem rozhodli, že v Praze otevřeme podobný podnik. Podnik v berlínském kosmopolitním duchu, který je zároveň věrný tradicím vietnamské gastronomie. Na pomoc jsme si z Vietnamu povolali maminku, která nám pomohla vybrat a zdokonalit nejlákavější rodinné recepty. Ty jsme pak spojili s moderním konceptem vietnamských bageterií, které patří například v Kalifornii k hitům pouličního občerstvení.“