Winston Francis (JAM)

Tradice je tradice a bez alespoň jednoho pionýra rocksteady by desátému ročníku Mighty Sounds něco zatraceně chybělo a proto jsme tento rok do Tábora přizvali Winstona Francise.

Ten se narodil v roce 1948 v Kingstonu na Jamajce a později se přestěhoval na Floridu. Jako většina jamajských interpretů začínal s orchestrem, v jeho případě tělesem Jackie Gleason Orchestra. Později se připojil k afro-jamajské kapele Carlose Malcolma, se kterou procestoval USA a karibské ostrovy. Také byl členem Sheridans (kde působil i Pat Kelly) a Mellotones a v pozdních šedesátých letech jako sólový umělec začal nahrávat pro sira Coxosona Doda ve studiu One. V roce 1969 debutoval albem Mr. Fix-it, po kterém následovalo v roce 1971 album California Dreaming. Singl Hit Pick z druhého alba rotoval dva týdny v pořadu Tonyho Blackburna na BBC Radio 1, přičemž druhá strana singlu, která nesla název Too Experienced, se mohla pochlubit backing vokály Boba Marleyho a Bunnyho Wailera. V tomto roce se Winston Francis přestěhoval do Velké Británie a upsal se labelu EMI.

V tuto dobu se Winston Francis stahuje z hudebního života a následuje více jak deseti letá pauza v činnosti, během které se věnoval sociální práci s mládeží. V roce 1987 se vrátil jako back vokalista The Melodians a taktéž se spřáhnul s uskupením Trevor Star and the Skaticians. V roce 1990 začal spolupracovat s Dennisem Bovellem pod pseudonymem King Cool, pod nímž vydal dvě desky – Ragga Love a Sweet Rock Steady. V současné době patří Winston Francis k vyhledávaným jamajským veteránům, kteří dokáží navodit atmosféru tradičního ska a rocksteady. Jeho koncert na Mighty Sounds 2014 budou backovat zkušení muzikanti z Rude Rich & The High Notes, se kterými Winston Francis spolupracuje celou řadu let. Těště se na pořádnou porci lovers rocku!

web     myspace     facebook     youtube     last.fm

Yellow Umbrella (DE)

Dvacet let Yellow Umbrelly a deset let Mighty Sounds, to je naprosto zřetelná paralela. Yellow Umbrella samozřejmě zažila první ročník festivalu se vším všudy, tedy i rochněním se v bahnu, a mezi kapelou, pořadateli a fanoušky je velmi úzký přátelský vztah.

Kapela vznikla v roce 1994 a jak už bylo naznačeno, právě na Mighty Sounds 2014 oslaví své dvacetileté fungování. Yellow Umbrella se ve své tvorbě nechává inspirovat snad všemi hudebními žánry. V jejich hudbě zaslechnete elementy tradičního ska, reggae a 2-Tonu, ale také prvky blízkovýchodní a všelijaké ruské a španělské motivy, ve kterých se kapela doslova vyžívá. Desek za těch dvacet let nasekali požehnaně, ale v paměti fanoušků nejvíce utkvěly Marie Juana, Flight No. 20-8-3 a Stoned-steady, což byla zároveň alba, která zachytila největší rozkvět kapely.

web     myspace     facebook     youtube     last.fm

Open Season (CH)

A máme tu další kapelu, kterou pravidelní návštěvníci mohli očekávat a ti, kteří Open Season doposud neviděli, rozhodně zklamaní nebudou. Open Season neodmyslitelně k počátkům Mighty Sounds patří a jejich živáky jsou vždycky smrtelným koktejlem pro lýtkové i stehení svalstvo.

Ska/reggae/groovová parta ze švýcarského Bernu se dala dohromady v roce 2000, tudíž už zdaleka nepatří k nějakým nováčkům na scéně, o čemž koneckonců svědčí i jejich diskografie, která čítá 7 elpíček a několik singlů. Velkou devizou kapely jsou však energická vystoupení plná zábavy, promakané choreografie a všelijakých fórků v komunikaci s publikem. Samozřejmě vše stojí na kvalitní dávce dobré muziky z pera kapely. Basa vše táhne pěkně odspodu, jazzem načichlé dechy a frontman Santosh s exotickými kořeny, který pumpuje do publika tolik energie, že se to nedá ani pobrat, je návodem na pořádnou party.

web     myspace     facebook     youtube     last.fm

Imperial Leisure (UK)

Tuhle londýnskou partičku jsme zvali už několikrát, ale vyšlo to až tento rok. Kdysi nás uchvátila chytlavými hity Man On The Street, Great British Summertime nebo London to Brighton – a to jmenujeme vážně jen ty největší, jinak jich Imperial Leisure mají mnohem víc.

Kapela debutovala v roce 2008 albem The Art of Saying Nothing, které bylo kritikou vychváleno do nebes. Následovala dvě další alba plná zajímavých, netradičních a originálních hudebních přístupů. Imperial Leisure míchají ska a reggae s rockem, ale výraznými znaky v jejich tvorbě jsou i rapové sloky, které jsou charakteristickým činitelem k rozpoznání kapely. Rozhodně doporučujeme jako žhavý tip, který by vás mohl velmi mile potěšit.

web     myspace     facebook     youtube     last.fm

aktualizováno 16.3.2014