Lidi! Neváhejte! Naskočte do dopravních prostředků a koukejte ještě dorazit! Stojí to za to. I jednodenní pobyt má kalibr nějakých osmi výjimečných koncertů. Prostoru je na letišti dost, počasí je příkladné… na festival se přijeli podívat kromě obvyklého publika i vozíčkáři a děti, a nedělní odpoledne je stejně obvykle tak nějak na nic.

Ze zakroužkovávání koncertů v programu, na které by člověk chtěl jít, se ovšem stává beznadějná záležitost. Jakmile se kruhy začnou propojovat, je jasné, že tyhle množiny nemají jednoduché řešení.

V sobotu se patnáctiletí The Chancers předvedli jako pohodová kapela i pro „klidný“, odpolední poslech. Se zpěvákem Simonem učili publikum, jak správně vyslovit slovo „rudeness“ a saxofonista využil plochy svého trička, kterou měl beze zbytku pokrytou poselstvím Good Night White Pride.

Mladá německá kapela Spicy Roots potvrdila slova Dr. Ring Dinga v rozhovoru v Mightyzinu, že ska vlna se vrací, alespoň v Německu. Když se mezi tančícími objevil mladík s berlou, celkem vážně jsem očekával, že ji odhodí.

Američtí punkeři Total Chaos si ze sloganu „Punk or Die“, který měli v textu, vybrali zjevně tu první část, což zpěvák potvrzoval impozantně chraptivým hlasem, u kterého mě bůhvíproč napadlo nesmyslné přirovnání „vychlastaný lihovar“. Vyzval ne zcela korektním slovníkem k jisté milostné aktivitě, kterou prý máme provozovat s vládou a s nacisty. Tihle chlapíci by možná mohli někdy vystoupit v Budějovicích.

Americko-holandští Jaya the Cat vypadají jako sympatičtější ZZ Top, ale hrají invenční ska bez dechů. Vlastně, jejich ska zní jako reggae a jejich reggae jako dub. Pódiovou šou mají pojatou jako svérázný hold radostem života (i když v partnerských záležitostech uplatňují zvláštní „milostný“ přístup I am may be better without you).

United Flavour oslovili s podporou U-Cee publikum svou „one love“ hispánskou verzí world music, stejně jako divoce nalíčení, zábavní zombies Banane Metalik z Francie se svým notně zpotvořeným rokenrolem.

The Steadytones přinesli precizní německé rocksteady, ve druhé setu i s jamajským interpretem jménem Strange Cole, na ska scéně aktivním od šedesátých let. Vrásčitý gentleman v bílém obleku předváděl „zakopávací“ taneční kreace a vůbec si šou viditelně užíval. A zpěvačku mají takovou, že i kdyby se jen vlnila před mikrofonem a popotahovala si sukýnku, stačilo by to. Ona ale skvěle zpívá.

Již tradičně se rozhořely stovky svíček pro Světlo pro svět.


Publikum s chutí tančilo na písně někdejšího Skalariaku v podání Juantxa Skalariho a jeho La Rude Bandu a bylo jasné, že tu směs baskických ska-lidovek a častušek bere bez výhrad. Stejně jako energetickou nálož neortodoxního reggae v podání kolumbijských Doctor Krapula. Naprosto přímočaře zahráli svůj punk britští UK Subs.

Na menší stejdži předvedl dokonalý bavičský výkon německý muzikant Dr. Ring Ding, který vystupoval jako dýdžej – a zároveň obíhal gramce, aby před nimi zpíval. Provedl lidi historií ska a dancehallu, improzivoval, napodoboval, rozezpívával přítomné… a viditelně se bavil.

Prague Conspiracy zahráli s nasazením svůj „populární“ rokenrol, s takovou odezvou, že něčí nadšená ruka z davu dokonce sundala helikoptéru s kamerou. Podle dojatých komentářů zpěvačky byla zpětná vazba od posluchačů opravdu silná.

Mighty Sounds ale nejsou jenom to (navíc spoustu koncertů jsem samozřejmě neviděl). Na u-rampě se prohánějí skejťáci a jezdci na kolech, nad jejichž kousky člověk vystřízliví.

Na menších stejdžích úřadují dýdžejové. V divadelním stanu propojeném se stejdží Radia 1 a Greenpeace probíhají divadelní představení (třeba Buchty a loutky) a další performance. A festival tentokrát přišel s vratnými kelímky na pivo, které přispívají k ekologickému přístupu a zároveň k debordelizaci areálu.

Přijeďte ještě debordelizovat svou duši.

M.T.

aktualizováno 21.7.2013